Graszoden kopen voor in je tuin zijn handig

Wanneer je een tuin hebt, wil je graag een mooi groen gazon. Als je nieuw gras wil aanleggen is graszoden kopen een erg goede optie. Graszoden zijn uitgesneden stroken gras die je in je tuin kan aanleggen op grond waar geen gras is. Grasmatten zijn zelf aan te leggen binnen één dag. Zo heb je heel snel een mooi resultaat. De graszoden bestaan uit een mix van grassoorten die het sterk gras maken en ideaal zijn om op te spelen en veel op te lopen. Door dit mengsel zijn de grassoorten erg geschikt voor gezinnen met spelende kinderen. Een alternatief voor graszoden is zelf gras zaaien, maar wat een erg groot voordeel is van het aanleggen van graszoden, is dat je meteen een erg mooi resultaat hebt en je al binnen de kortste keren volop gebruik kan maken van je nieuwe gazon. 

Wat is een graszode? 

Een graszode bestaat uit een laag gras, een laag aarde en een dicht pakket aan wortels. Grasmatten worden op hele grote velden geteeld. Het duurt zo’n 12 tot 14 maanden tot grasmatten geoogst kunnen worden. In deze tijd ontstaat er een grasmat met een dicht wortelpakket. Omdat de dichtheid zo groot is zullen de wortels in elkaar blijven zitten wanneer de grasmatten worden losgesneden. Zodra de grasmatten worden geoogst worden ze gesneden in stroken, waarna ze worden opgerold. Vervolgens worden ze getransporteerd rechtstreeks van de teler tot de plek waar ze worden aangelegd. Nadat je een bestelling plaatst en graszoden kopen gaat worden de matten pas losgesneden bij de teler. 

Voordelen graszoden kopen 

Een alternatief van graszoden kopen is zelf gras zaaien. Gras zaaien is goedkoper dan grasmatten. Maar er zitten veel voordelen aan het aanleggen van grasmatten. Zo heb je als je besluit om grasmatten aan te leggen al meteen resultaat. De dag van aanleggen kun je al direct genieten van een mooi gazon. Wanneer je gras zaait moeten de graszaadjes eerst ontkiemen, dit duurt een tijdje. Nadat de zaadjes zijn ontkiemt kan het gras gaan groeien. Het zal enkele weken duren voordat het gras een mooie lengte is. Daarnaast moet je bij gras zaaien erg lang wachten tot je of het gras mag lopen, dit kan soms wel enkele maanden duren. Op graszoden mag je echter na enkele weken al lopen en er volop gebruik van maken. 

Graszoden aanleggen 

Graszoden kan je zelf aanleggen. Deze kant-en-klare grasrollen worden gekweekt en gezaaid door een teler. De grasmatten worden uitgesneden en opgerold. Zo hoef je de matten alleen uit te rollen op een geschikte ondergrond en klaar is kees. Het is wel belangrijk dat de grond waarop je de grasmatten wil aanleggen goed wordt voorbereid. De grond moet van tevoren worden omgespit totdat de grond los genoeg is om de wortels van de grasmatten goed te laten hechten. Ook moet de grond helemaal onkruidvrij zijn. Een andere belangrijke zaak is dat de ondergrond egaal is zodat er geen gaten ontstaan. Graszoden kun je het beste aanleggen in de lente. Leg het dan aan op een bewolkte dag en sproei het gras na het aanleggen. Erg belangrijk is dat de graszoden de dag van leveren meteen worden aangelegd om bederven te voorkomen. Graszoden kopen en aanleggen is dus erg makkelijk. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *