Zandverstuivingen: een bijzonder natuurfenomeen?

Zandverstuiving bij Doornspijk-Elburg

Wie er in eigen land wel eens op uit trekt om te wandelen, heeft vast wel eens een zandverstuiving aangedaan. Dat is een open plek in de heide, waar de begroeiing heeft plaatsgemaakt voor een stuifzandvlakte met hier en daar een boompje of een polletje gras. Dit bijzondere fenomeen komt vooral voor in heidegebieden in Nederland, waarvan Drenthe en de Veluwe de bekendste gebieden zijn. Je kunt er vaak heerlijk wandelen en kinderen kunnen er spelen en ravotten. Daarnaast zijn zandverstuivingen gewilde locaties voor film- en fotoshoots. Vraagt u zich net als ons af hoe deze ‘binnenlandse woestijnen’ eigenlijk ontstaan zijn? Wij zochten het uit. Lees snel verder!

Wandelvakantie

Zandverstuivingen zijn populaire plekken onder wandelaars. Het is dan ook geen verrassing dat veel wandelaars hun vakantieplannen beginnen met het zoeken naar ‘Huisje Veluwe’, ‘Vakantie Drenthe’ of ‘Vakantiepark Posbank’. Wie verwacht extra veel kilometers door het zand en over heuvels te gaan maken, heeft ook extra rust nodig en zoekt op ‘Luxe vakantiehuis Veluwe’ of aanverwante termen. Hoe dan ook, met al die wandelaars zouden we ons kunnen afvragen: wat was er eerst, de wandelaar of de zandverstuiving? Zouden de open plekken op de heide soms ontstaan kunnen zijn, doordat iedereen op dezelfde plek is gaan wandelen? Het antwoord hierop kunnen we je met zekerheid vertellen: de zandverstuivingen waren er al voordat we met z’n allen op wandelvakantie gingen.

Schapenweides

In de 16e eeuw werden er op de Veluwe veel schapen gehouden. Om de schapen te kunnen laten grazen, staken de boeren delen van de heide gecontroleerd in brand, waarna er jonge plantjes begonnen te groeien. Deze werden vervolgens door de schapen verorberd. Ondertussen had de vegetatie te weinig tijd om zich te herstellen. De grond was erg gevoelig geworden; na veelvuldig maaien, plaggen, steken en weiden groeide er op een gegeven moment niets meer. Op naar het volgende stuk heide! Zo ontstonden deze grote vlaktes met stuifzand. Inmiddels zijn er wel wat vegetatiesoorten die zich hebben genesteld op de zandvlaktes en zijn ze een habitat geworden voor vele diersoorten. Vandaar het vraagteken in de titel achter ‘natuurfenomeen’. De zandverstuivingen zijn door menselijk toedoen ontstaan, maar inmiddels onderdeel geworden van de Nederlandse natuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *